fbpx

Najljepše plaže Albanije

Posljednjih godina Albanija je sve popularnija destinacija za odmor gostiju iz Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije. Naši turisti ne kriju oduševljenje Albanijom koja, iako je sve popularnija, još uvijek ima velik broj mjesta na obali Jonskog i Jadranskog mora s izvanrednom prirodom i prekrasnim, prostranim plažama bez previše turista.

Predstavljamo vam najljepše plaže Albanije i mjesta na albanskoj obali koja će vam se sigurno svidjeti!

Dhermi

Dhermi je jedno od najpoznatijih mjesta u Albaniji – mjesto koje ima plažu s finim šljunkom i nevjerojatno čisto i tirkizno more. Ovo mjesto se nalazi u južnom dijelu Albanije, na sredini puta između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more.

Dhermi je jedna od dužih plaža i jedna od posjećenijih, posebno u središnjem dijelu sezone. Takođe, Dhermi je poznato mjesto za dobru noć i dnevne zabave na plaži.

Drymades

Mnogi naši gosti kažu da je plaža Drymades, koja se nalazi odmah do plaže Dhermi, jedna od najljepših, iako obično nije na popisu najpopularnijih u Albaniji. Plaža je okružena stjenovitim reljefom, a većinom nema velikih gužvi, pa se na plaži Drymades moguće istinski odmoriti i opustiti.

Plaže u Sarandi i okolici

Iako se ne radi samo o jednoj plaži, Saranda i njena okolica su apsolutno bitni dijelovi albanske obale koji zaslužuju preporuku kada su plaže u pitanju. Saranda se može pohvaliti nekima od zaista prekrasnih gradskih plaža, međutim, one najljepše nalaze se na periferiji grada ili desetak do dvadesetak minuta vožnje od samog grada.

Što se gradskih plaža tiče, toplo preporučamo posjetu plažama Mango i Flamingo, te Afričkoj plaži i plaži hotela Epirus i Andon Lapa. Što se tiče plaža koje se nalaze u samom gradu, u središnjem dijelu sezone, u julu i avgustu, neka vas ne iznenade malo veće gužve.

Od plaža koje se nalaze u blizini grada, toplo preporučujemo plažu Krorez, koja se smatra jednom od najljepših na jugu Albanije i do koje se može doći samo brodom iz Sarande, a na njoj obično nema gužve. Preporučamo da pogledate neki od jednodnevnih izleta lokalnih agencija na plažu Krorez.

Pasqyra i Shpella e Pellumbave

Plaža Pasqyra ili Mirror Beach nalazi se u blizini Sarande, na putu za Ksamil. Iako nije velika plaža, Pasqyra je na popisu najljepših plaža u Albaniji zahvaljujući prekrasnoj obali, tirkiznoj vodi i prirodnom okruženju.

Shpella E Pellumbave je plaža koja se nalazi odmah do plaže Pasqyra, na potezu između Sarande i Ksamila. Riječ je o plaži koja se smatra jednom od najljepših u ovom dijelu Albanije.

Gjipe

Plaža Gjipe okružena je planinama i prekrasnom prirodom, zbog čega je idealna za one koji traže mir i mjesto za potpuno opuštanje. Ovo mjesto se takođe nalazi na potezu između Valone i Sarande i izlazi na Jonsko more.

Ono što dodatno doprinosi činjenici da ova plaža nikad nije prenatrpana turistima je to što je od ceste do ove plaže udaljeno gotovo 30 minuta hoda, ali iako ćete morati pješačiti, pratit će vas prekrasni krajolici i pogledi na Jonsko more cijelo vrijeme.

Plaže u Ksamilu

Brojni turisti i svjetski mediji kažu da je Ksamil, smješten na samom jugu Albanije, blizu granice s Grčkom, prava europska egzotika. Tirkizna boja mora, bijeli pijesak i topla morska voda razlozi su zašto je Ksamil jedno od najpopularnijih odredišta u Albaniji. Rajske plaže u Ksamilu ljeti su, međutim, zahvaljujući svojoj ljepoti, prilično pune, pa je tokom srpnja i kolovoza vrlo teško pronaći slobodno mjesto za ručnik ili ležaljku.

Unatoč činjenici da su plaže u središnjem dijelu sezone u Ksamilu prilično pune, Ksamil je odlična opcija za obiteljske goste jer je nagib plaža izuzetno blag, a zahvaljujući pijesku i prekrasnim plažama, najmlađi turisti se uvijek zabave.

Naša topla preporuka je da posjetite jedan od nekoliko manjih otočića u blizini do kojih se pedalinom ili brodom stiže za svega nekoliko minuta. Preporučamo da posjetite malu plažu u blizini dva otoka koje dijeli samo plićak, a zovu se “Blizanci”.

Borsh

Borsh je najveća plaža u Albaniji – 7 kilometara duga plaža nalazi se južno od Himare, u smjeru Sarande. Plaža je sitno šljunčana i okružena je prekrasnom prirodom i velikim brojem stabala maslina. Iako je jedna od najvećih i najljepših, plaža je jedna od onih na kojima se zaista možete opustiti i uživati bez gužve, jer na ovoj plaži nema puno zabavnih sadržaja. Na ovoj plaži posebno je popularan hotel Blue Days.

Ukoliko imate vremena toplo preporučamo posjet tvrđavi Borshh koja se nalazi nedaleko od same plaže.

Livadhi

Ako posjećujete Himaru i njenu okolicu, onda plažu Livadhi ne smijete propstiti.

Livadhi je, kao i plaža Borshh, jedna od dužih i većih plaža, a postala je popularna zahvaljujući tirkiznoj i čistoj morskoj vodi. Duž cijele plaže nalaze se brojni restorani i kafići.

Plaže u Draču

Drač se nalazi u sjevernom dijelu Albanije i gleda na Jadransko more. Plaže u Draču su izuzetno prostrane, protežu se kilometrima, pa iako je ovo mjesto jedno od najpopularnijih, uvijek je moguće pronaći slobodnu ležaljku ili svoje mjesto. Iako je Drač prvenstveno popularan među onima koji su ljubitelji all inclusive hotelskih kompleksa s bazenima, gdje je more manje u fokusu, dobra stvar kod plaža u Durrësu je to što imaju izrazito blag nagib prema moru.

Iako se radi o Jadranskom moru, temperatura mora je gotovo ista kao na jugu Albanije, au Draču možete pronaći i pješčane, šljunčane i kamenite plaže.

Ponudu hotela i apartmana za ljetovanje u Albaniji pogledajte na ovoj stranici.

Leave a Reply