fbpx

Saranda

Saranda je grad na samom jugu Albanije, nedaleko od granice s Grčkom, i jedno je od najpopularnijih ljetovališta u Albaniji. Kako je aerodrom na Krfu izuzetno blizu, Saranda je takođe popularna među međunarodnim turistima koji dolaze u Albaniju.

Sam grad Saranda ima oko 35.000 stanovnika, nalazi se na prekrasnoj lokaciji, okružen morem i planinama, te je odlična destinacija za sve kategorije turista – obitelji, mlade, ali i starije turiste. U Sarandi ima za svakoga ponešto!

Saranda ima izraženu mediteransku klimu, vrlo toplu morsku vodu i više od 300 sunčanih dana godišnje. Ako se pitate kada se u Sarandi može kupati, to je period od maja do oktobra.

11

Drač       Saranda       Ksamil       Valona       Himara       Borsh       Dhermi

Kako doći do Sarande iz Bosne i Hercegovine?

Na primjer, od Sarajeva do Sarande možete stići za desetak sati vozeći se kroz Crnu Goru. Prvo se putuje do Nikšića i Podgorice, zatim se kod Skadra prelazi u Albaniju, a zatim se vozi preko Drača i Valone autocestom ili magistralom sve do Sarande.

Što posjetiti u Sarandi?

Saranda je prije svega vrlo dinamičan grad. Tokom večeri šetnica uz obalu vrvi turistima, obiteljima, mladima, a uz šetnicu se nalaze brojni odlični kafići, restorani, pubovi.

Toplu preporuku dajemo i za tradicionalni balkanski restoran “Old story” na šetalištu, kojeg drži momak iz Beograda. Uz ovaj sjajan restoran preporučujemo i Tavernu Fish Filipi i Restoran Limani.

U Sarandi možete posjetiti niz znamenitosti: od ostataka nekadašnje sinagoge iz 5. vijeka, preko raznih muzeja, stare tvrđave Lekursi iznad grada s koje se pruža nevjerojatan pogled na Jonsko more i okolicu Sarande, do Nacionalnog parka Butrint, koji se nalazi u blizini Sarande.

Plaže

Kada su u pitanju plaže u Sarandi, možemo preporučiti Afričku plažu, Mango i Flamingo plažu, kao i gradsku plažu u Sarandi, gdje možete slobodno staviti svoj peškir, bez plaćanja ležaljki.

Ipak, najljepše plaže, za koje mnogi kažu da su jedne od najljepših u Europi, nalaze se u okolici Sarande. Preporučamo da posjetite Pasqyra beach i Shpella e Pellumbave koje se nalaze dvadesetak minuta od Sarande.

Hoteli i apartmani u Sarandi

Što se tiče smještaja u Sarandi, cijene se kreću od 40 do 90 eura po danu za apartmanski smještaj za 4 do 6 osoba i od 50 do 90 eura u prosjeku za hotelski smještaj. Apartmani su uglavnom smješteni u neposrednoj blizini plaža i šetnica, dok dio hotela ima vlastite bazene, privatne plaže i brojne druge sadržaje.

Preporučamo da pogledate i stranicu Smještaj u Albaniji, kao i najbolje hotele i apartmane u Sarandi.