fbpx

Ksamil

Ksamil je gradić na obali Jonskog mora, sa svega 3000 stanovnika, ali tokom ljetne sezone ovo mjesto posjećuje izuzetno veliki broj turista, kako iz Albanije i regije, tako i iz cijelog svijeta.

Ksamil se smatra jednim od TOP 3 odredišta u Albaniji koje morate posjetiti jer za ovaj dio albanske rivijere kažu da je prava europska egzotika. Primjerice, 2013. godine slavni Guardian uvrstio je Ksamil u 20 najboljih europskih plaža za odmor. Ipak, treba napomenuti da je Ksamil kao malo mjesto vrlo posjećen, a gužve u središnjem dijelu sezone su jako velike.

11

Drač       Saranda       Ksamil       Valona       Himara       Borsh       Dhermi

Gdje se nalazi Ksamil?

Za početak, važno je znati da se Ksamil nalazi na samom jugu Albanije, blizu granice Albanije s Grčkom, a samo nekoliko kilometara od grčkog otoka Krfa. Najbliži veći grad Ksamilu je Saranda – oko 15 minuta vožnje od Ksamila. U blizini se nalazi poznati nacionalni park Butrint.

O Ksamilu

Ovaj dio Albanije počeo je privlačiti turiste tek prije desetak godina, ali je vrlo brzo postao iznimno popularan. Iako je manje mjesto, Ksamil je tokom jula i avgusta prepun turista iz cijelog svijeta, dok je, s druge strane, tokom maja, juna i septembra idealno odredište za odmor s prekrasnim morem, mirom i bez većih gužvi.
Ksamil je specifičan po kristalno čistoj vodi i tirkiznoj boji mora. Posebno zanimljivo može biti ako posjetite jedan od tri obližnja otoka do kojih se može doći brodom, a do prvog čak možete i plivati.

U Ksamilu nema velikih hotelskih kompleksa, već uglavnom manjih hotela.

Plaže u Ksamilu

Već smo rekli da se neke od najljepših plaža u Albaniji nalaze u Ksamilu, ali treba napomenuti da Ksamil nije veliko mjesto i da su plaže uglavnom manje, pa gužve nisu neuobičajene. Najpopularnije plaže su svakako one koje se nalaze u centru mjesta, u blizini hotela i restorana, ali možete pronaći i mirnije plaže, bez puno ljudi, do kojih se može doći pješice. takođe, budući da su manji otoci oko Ksamila blizu, a more nije duboko, do nekih otoka možete doplivati.

Hoteli i apartmani Ksamil

Što se tiče smještaja u Ksamilu, gostima su na raspolaganju hoteli, apartmani i vile, od kojih se neki nalaze na samoj obali, odnosno neposredno uz plaže u Ksamilu.

U Ksamilu trenutno nema većih hotelskih kompleksa sa SPA centrima, velikim brojem bazena i privatnih plaža, ali u ponudi ima niz izvrsnih, moderno opremljenih hotela. Ako ste zainteresirani za hotele s bazenom u Ksamilu, možete pronaći nekoliko dobrih opcija, ali naša preporuka je da, kako je fokus na moru i izvrsnim plažama, odaberete neki od smještaja što bliže Ksamilu. obale, neovisno o tome nude li SPA sadržaje i bazene.
Kada su u pitanju hoteli u Ksamilu, toplo preporučujemo hotel Heksamil koji u svojoj ponudi ima i bazen, hotel Murati, hotel Artur, kao i apartmane u Vili Vasiliu koja se nalazi na samo 100 metara od plaže.

Cijene najma apartmana kreću se od 50 do 100 €, dok su cijene noćenja s doručkom u hotelima od 50 € na više, ovisno o sezoni. Preporučamo da pogledate trenutnu ponudu i aktualne cijene smještaja u Albaniji.