fbpx

Drač

Drač je najvažnija luka Albanije, nalazi se na sjeveru zemlje i udaljena je 34 kilometra od Tirane. Drač ili na albanskom Durrës je najstariji grad u Albaniji s historijom dužom od 3000 godina i stoga je dom mnogim arheološkim nalazištima i zanimljivim lokalitetima.

Danas je Drač moderan grad s oko 120 hiljada stanovnika i turističko središte s novoizgrađenim zgradama, hotelima, ugostiteljskim objektima. U južnom dijelu grada, gdje se nalazi većina plaža, posljednjih godina izgrađen je veliki broj modernih hotela. Kao jedan od najbližih albanskih gradova Bosni i Hercegovini, Drač je jedna od najpopularnijih destinacija za odmor u Albaniji među građanima Bosne i Hercegovine.

11

Drač       Saranda       Ksamil       Valona       Himara       Borsh       Dhermi

Gdje se nalazi Drač?

Drač, nama takođe poznat iz historijskih razloga, grad i luka, nalazi se na obali Jadranskog mora, samo 33 km od Tirane. Nalazi se u ravnici duž albanske obale Jadranskog mora između ušća Erzena i Išema na jugoistočnom uglu Jadranskog mora. Klima Drača je pod velikim utjecajem sezonske sredozemne klime.

Opština Drač je dio okruga Drač u sjevernoj regiji Albanije i sastoji se od susjednih administrativnih jedinica. Proteže se od ušća rijeke Ishem kod rta Rodon na sjeveru, preko zaljeva Lalzi do Shkembi i Kavaje na jugu. Glavne ceste i željezničke pruge prolaze kroz grad Drač zahvaljujući njegovom važnom položaju i povezuju sjeverni dio zemlje s jugom i zapad s istokom.

Ukratko o Draču

Drač je osnovan 627. godine prije Krista, a osnovali su ga Grci i nazvali ga Epidamnos. Za vrijeme vladavine Rima mijenjaju mu ime u Dyrachium i u tom razdoblju nastaje jedna od najpoznatijih ulica Via Egnatia koja povezuje grad s Konstantinopolom, današnjim Istanbulom (800 km). Nakon turskih osvajanja grad je dobio ime Durazzo, a pod turskom je vlašću ostao sve do 20. vijeka.

Konačan naziv dobiva tek osamdesetih godina. Njegovu luku potpuno su uništile njemačke trupe tokom Drugog svjetskog rata, a nakon okupacije su se povukle pod pritiskom savezničkih vojski.

Grad koji se više puta uspio dići iz ruševina nakon razornih potresa. Jedan od takvih je i potres koji se dogodio 2019. godine, u studenom, a koji je iza sebe ostavio velike posljedice. Unatoč svemu, Drač je svaki put obnavljan, te je uspio sačuvati svoje povijesne građevine i spomenike kulture.

Luka Durrës, u jugozapadnom dijelu grada, jedna je od glavnih luka na Jadranskom moru i igra vrlo važnu ulogu u gospodarstvu grada. Luka je smještena na umjetnom bazenu formiranom između dva gata. Luka je takođe ključno mjesto za tranzitne mreže i putničke trajekte, što Draču daje strateški položaj.

Kako doći do Drača?

Najlakši način da dođete do Drača je putovati vlastitim automobilom, jer gotovo da nema autobusnih veza.
Ako putujete iz Sarajeva, najlakše je putovati preko Crne Gore, odnosno Nikšića i Podgorice, a onda preko Albanije preko Skadra i gradića Lezha doći do ovog poznatog ljetovališta.

Putovanje avionom može biti ugodnije, a najbrža veza je uz presjedanje u Beogradu i slijetanje na aerodrom u Tirani.

Što posjetiti u Draču i okolici?

U nastavku vam donosimo preporuke što posjetiti u Draču i okolici.

Najveći amfiteatar na Balkanu

Najveći amfiteatar na Balkanu, sagrađen u 2. vijeku prije nove ere, za vrijeme Rimljana, nalazi se u samom središtu grada, a samo jedna polovina je iznad zemlje, dok je ostatak amfiteatra ukopan. Jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija, otkrivena tek kasnih 1900-ih, a danas je kandidat za svjetsku kulturnu baštinu. Građen je u obliku elipse, kao i većina onih iz tog razdoblja. Arena se nalazi na samoj padini brda, a unutar amfiteatra nalaze se stupovi i galerije na različitim visinama. Unutar nje je i kapelica s mozaikom.

Gradski dvorac

Gradski dvorac je utvrđeni stari grad. Okružuju ga gradske zidine, sagrađene krajem 5. vijeka, a ojačane i pregrađene u srednjem vijeku i kasnije. Dvorac je sagradio vizantski car Anastazije I, koji je bio porijeklom iz Drača. tokom njegove vladavine Drač je postao jedan od najutvrđenijih gradova na jadranskoj obali. Antičke zidine srušene su u potresu 1273. godine, nakon čega su morale biti temeljito popravljene.

Crkva Svetog Ante

Crkva sv. Antonija – ruševine ove crkve nalaze se na rtu Rodon, takođe poznatom kao rt Skenderbeg u okrugu Drač, kulturni je spomenik Albanije i dobio je tu titulu 1963.

Fatihova džamija

Fatihova džamija sagrađena je 1502. godine i nazvana je po osmanskom sultanu Mehmedu Osvajaču (alb. Sulltan Mehmet Fatih). Zatvoren od strane komunističkih vlasti, postao je spomenik kulture 1973. godine. Srušena je, ali je nakon komunističke diktature obnovljena u nešto jednostavnijem stilu.

Gradska biblioteka

Drač ima dugu tradiciju obrazovanja, književnosti i historije, od antike do danas. U gradskoj biblioteci pohranjeni su brojni historijski književni spisi te autorska djela.

Arheološki muzej

Drač je dom najvećeg arheološkog muzeja u zemlji, koji se nalazi u blizini plaže. Sjeverno od muzeja nalaze se vizantske zidine iz 6. vijeka, izgrađene nakon invazije Vizigota 481. godine. Najveći dio muzejske zbirke čine artefakti iz obližnjeg antičkog lokaliteta Durachium i uključuje opsežnu zbirku iz ilirskog, starogrčkog, helenističkog i rimskog razdoblja.

Postoji nekoliko drugih muzeja, uključujući Kraljevsku vilu u Draču i Historijski muzej (u kući glumca Aleksandera Moisiua). Umjetnički kritičari mogu vidjeti ostatke starog akvadukta, izgrađenog 117. pr. Kr., kao i ostatke crkve iz 6. Vijeka s bazilikom Arapai.

Smještaj u Draču

Kada je riječ o smještaju u Draču, apsolutno najpopularniji tip smještaja su hoteli na obali mora. Ovi hoteli, od kojih se većina nalazi u području Golema, najčešće nude all inclusive uslugu, što turisti najčešće traže u ovom dijelu Albanije.

Od hotela najveći broj pozitivnih ocjena turista iz naše regije imaju VM Hotel resort, Max Royal G hotel, Fllad resort, ali i manji hoteli poput Perandor Beach Hotela ili Dyrrah Hotela. Među većim resortima ističe se Grand Blue Fafa resort.