fbpx

Valona

Valona, ili Vlora na albanskom, je luka i bivši glavni grad Albanije, a za većinu Albanaca je od posebne važnosti, jer je to mjesto gdje je početkom 20. vijeka proglašena nezavisnost zemlje od Otomanskog carstva. Jedan je od najstarijih albanskih gradova, sačuvao je svoju bogatu povijest i kulturu, pa je izuzetno atraktivna lokacija za turiste. Posebno je popularan zbog jedinstvenih antičkih spomenika, prekrasne prirode i plaža koje privlače turiste tokom cijelog ljeta, kao i zbog zavidnog položaja na moru, gdje se spajaju Jadransko i Jonsko more.

11

Drač       Saranda       Ksamil       Valona       Himara       Borsh       Dhermi

Gdje se nalazi Valona?

Okrug Valona je jedan od dvanaest okruga u Albaniji, u kojem se osim glavnog grada Valone nalaze i druga poznata albanska ljetovališta, kao što su Dhermi, Himara, Saranda i Ksamil. Valona je druga najveća luka u Albaniji, odmah nakon Drača. Nalazi se na brežuljku iznad Valonskog zaljeva na Jadranskom moru, gotovo potpuno okružen planinama, i Jonskog mora u istočnom dijelu Otrantskog tjesnaca, okružen podnožjem Ceraunskog gorja. Luka Valona je najbliža luci Bari u Italiji i samo 70 kilometara od obale Salenta. U blizini grada nalazi se otok Sazan, koji se nalazi na ulazu u Valonski zaljev.

Kako doći do Valone?

Iz npr. Sarajeva do Valone se stiže za oko 9 sati. Prvo se putuje do Nikšića i Podgorice u Crnoj Gori, zatim preko Skadra i Drača, nakon čega slijedi autoput sve do Valone. Ističemo da u ljetnoj sezoni mogu biti vrlo velike gužve na graničnom prijelazu između Crne Gore i Albanije.

Što posjetiti u Valoni i okolici?

Spomenik nezavisnosti

Spomenik nezavisnosti – Valona je važno turističko odredište, a poznata je po svojoj dugoj šetnici obrubljenoj palmama duž obale (Plazhi i Ri) i glavnoj ulici koja vodi od trajektne luke do Trga zastave (Sheshi i Flamurit). Na Trgu zastave obilježava se nezavisnost zemlje spomenikom nezavisnosti i državnom zastavom s dvoglavim crnim orlom. Poznati Spomenik nezavisnosti, koji je dizajnirao Mumtaz Dhrami, obilježava albansko proglašenje nezavisnosti od Osmanskog Carstva 1912. godine. Riječ je o velikoj skulpturi, visokoj 17 metara, realiziranoj 1972. godine, koja prikazuje aktere proglašenja nezavisnosti. Naravno, osim Kemaila, spomenik prikazuje i druge značajne ličnosti tog perioda.

Muradie džamija

Muradie džamija – Muradie džamija je glavna džamija u Valoni i kulturni spomenik Albanije. Mimar Sinan, poznati osmanski turski arhitekt, sagradio je džamiju 1537. godine. Sinan je takođe sudjelovao u projektiranju Taj Mahala u Indiji. Ovaj vjerski objekt nalazi se na sredini trga i svojim položajem je sasvim poseban. Za vrijeme Otomanskog carstva izgradili su džamiju preinačivši staru bizantsku crkvu. Na zidovima se vidi razlika između crkve i džamije. Boja i ukrasi sada su mješavina, pa je možda zato i prilično posebna.

Stari Grad

Šetnja šarenim zgradama – 10-ak minuta hoda od Spomenika nezavisnosti i džamije nalazi se Stari grad, ili kako ga mnogi zovu – naselje šarenih zgrada. Mnoge od tih zgrada su prazne, ali sve više i više kafića, barova i restorana otvara se u ovoj četvrti.

Nacionalni muzej nezavisnosti

Nacionalni muzej nezavisnosti – muzej ima ogromnu zbirku koja govori o historiji Albanije. Nalazi se u blizini luke Valona, a otvoren je 1936. godine. Zgrada je albanski simbol, jer je u njoj Ismail Kemali proglasio nezavisnost od Otomanskog carstva. U zgradi se čuvaju mnoge iskopine iz Apolonije. Muzej je zatvoren kada su Talijani napali Albaniju. Ponovno je otvoren 1962. za proslavu 50. obljetnice nezavisnosti. Godine 2002. zgrada je obnovljena i zbirka obogaćena. Danas mnogi predmeti i nalazi opisuju albansku renesansu. Uglavnom možete vidjeti povijest neovisnosti i prvih šest mjeseci Kemalijeve vlade.

Dvorac Kanine

Dvorac Kanine – sačuvano je tek nekoliko zidina, ali važno je arheološko nalazište. Sagrađen je između 3. i 4. vijeka pr. Kr. Uništen je, a zatim obnovljena. Dvorac je posljednji put korišten za vrijeme Kneževine Valone u 14. vijeku. Sa zelenog brežuljka možete uživati u prekrasnoj panorami. Nalazi se u Kanini, 6 km od Valone.

Otok Zvernec

Otok Zvernec – ovaj otok se nalazi oko 13 km od grada Valone. Malo je, ali ima borovu šumu i vizantski samostan Svete Marije iz 13. vijeka. Samostan je napušten tokom komunističkog razdoblja u Albaniji kada je vjera bila zabranjena. Otok Zvernec takođe je domaćin grobnice žene koja je izvezla originalnu zastavu nezavisnosti Albanije 1912.

Nacionalni park Llogara

Nacionalni park Llogara – još jedno prekrasno mjesto nedaleko od Valone je Nacionalni park. Uključuje planine, ali i more koje vidite ispred sebe. Za putovanje do ovog mjesta trebat će vam automobil, jer do njega nije moguće doći pješice ili javnim prijevozom. Nalazi se na cesti koja povezuje Valonu sa Sarandom uz morsku obalu. Tamo možete jednostavno šetati prirodom i diviti se jedinstvenom pogledu, ili se možete baviti sportom, rekreacijom, planinarenjem ili čak zračnim sportovima. Posebno je atraktivan za avanturiste, obitelji s djecom i solo turiste. Nacionalni park udaljen je oko sat vremena od Valone.